miercuri, 11 noiembrie 2009

Sistemele de supraveghere video - instrumente de prevenire si lupta impotriva infractionalitatii

Sistemele de supraveghere video joaca un rol important in prevenirea si lupta cu infractionalitatea locala si internationala.

In afara de lupta impotriva terorismului, sistemele de securitate CCTV instalate in locuri publice sau magazine pot impiedica infractiunile, furnizeaza probe politiei, ajuta cetatenii sa se simta mai in siguranta si imbunatatesc economia intr-o zona rau famata. Majoritatea sistemelor de supraveghere video sunt acum digitale pentru o performanta imbunatatita, manevrabilitatea camerelor de supraveghere si reactie rapida in comparatie cu sistemele analog.

Implementarea sistemelor de supraveghere video

Agentiile de aplicare a legii si profesionistii in securitate aleg sistemele CCTV. Aceste echipe de profesionisti trebuie sa monitorizeze dovezile video CCTV constant si trebuie sa fie antrenati corespunzator pentru a interpreta comportamentele suspicioase surprinse de sistem. Cand toti acesti factori conlucreaza, sistemul de securitate va fi efectiv in a mentine cetatenii si cumparatorii in siguranta.

In cazul in care unele municipalitati sau afaceri nu isi permit toate componentele necesare pentru un sistem de supraveghere video, multi furnizori CCTV pot recomanda o abordare scalabila si sisteme prioritare de securitate pot fi propuse pentru inceput. Apoi, camere de supraveghere pot fi achizitionate in anii urmatorii dupa cum bugetul permite.

Sistemele digitale CCTV si camerele de supraveghere

Un sistem de securitate digital CCTV consta in componente hardware si software care aduna si transmit informatii vitale surprinse de camera de supraveghere prin cabluri de fibra optica la o camera de control echipata cu monitoare digitale CCTV monitorizate de profesionisti in securitate. DVR-urile sunt capabile sa salveze datele CCTV pe un PC pentru inregistrari pana la zece saptamani, iar unele au tehnologia de detectare a miscarii, ceea ce inseamna ca imaginile sunt inregistrate doar atunci cand miscarea activeaza sistemul DVR.

Camerele de supraveghere digitale sunt de mai multe tipuri: compacte, fixe si controlabile, modele care pot vedea in intuneric si in diferite conditii de lumina. Factorii de decizie CCTV trebuie sa stie ce scop va indeplini fiecare camera. Va monitoriza trecatorii(camere fixe) sau va monitoriza o zona periculoasa (camere dom cu functie PTZ)? Acest manageri de securitate video trebuie sa ia in considerare protectia impotriva vremii pentru camerele de supraveghere, in special daca acestea sunt montate in conditii de temperaturi extreme, sau daca campul vizual poate fi acoperit de murdarie sau praf.

Ce tipuri de infractiuni previn sistemele CCTV?

Probele arata ca sistemele CCTV impiedica in general jafurile si incalcarile de proprietate, dar nu si infractiuni mai violente ca rapirile si atacurile grave. Sistemele CCTV nu pot opri acest infractiuni pentru ca pot avea loc in afara camerelor de supraveghere in zone retrase. Din fericire in cele mai multe situatii, cand un sistem CCTV este in functiune, delincventii in general se feresc de aceste zone monitorizate, pentru ca imaginile inregistrate pot fi folosite in tribunal. Dupa cum am amintit mai devreme, pentru ca un sistem de supraveghere video sa fie efectiv, sistemul electronic trebuie folosit in conjunctie cu factorul uman si integrat cu grija in planurile de securitate existente.

CCTV: In viitor

In anii urmatori, sistemele digitale CCTV vor evolua in sisteme CCTV wireless care vor integra GSM (sistemul global de comunicatie mobila) sau conexiuni 3G(a treia generatie). Aceste sisteme wireless sunt complet portabile si pot furniza imagini direct pe PC, telefon sau laptop. Camerele sunt mici, dar includ multe dintre optiunile sofisticate ale camerelor standard digitale CCTV. Clientii CCTV cauta solutii bazate pe IP cu optiuni de trimitere LAN/WAN in ciuda unor intarzieri in calitatea imaginilor si rata cadrelor.

Se vorbeste de asemenea de legarea camerelor de supraveghere video impreuna pentru formarea unei retele mondiale pentru prevenirea terorismului, dar aceste sisteme de supraveghere internationale ar costa miliarde de dolari si cer cooperare la nivel international.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu