vineri, 6 noiembrie 2009

Istoria supravegherii video

Istoria supravegherii video – de la VCR la “ochii din cer”

Referitor la supravegherea video, majoritatea oamenilor se gandesc la camerele video montate in colturile garilor sau bancilor, sau la detectivi privati filmand o sotie intr-un caz de divort murdar. Adevarul este ca istoria supravegherii video este mult mai complexa si merge mai departe in timp decat majoritatea oamenilor realizeaza.

Daca considerati video in termeni simpli, supravegherea video a inceput cu un circuit de monitorizare simplu inchis. Incepand cu 1965, in Statele Unite au aparut articole in presa care sugerau ca politia foloseste camere de supraveghere in locurile publice. In 1969, camerele politiei erau instalate in cladirea municipala din New York langa primarie. Ideea s-a raspandit rapid in celelalte orase, cu sistemul de televiziunea cu circuit inchis (CCTV) urmarit de ofiteri in orice moment.

Inceputurile analog au impulsionat supravegherea video

Cand casetele video au intrat pe piata, supravegherea video a explodat. Tehnologia analog folosind inregistrarile pe casete video insemna ca supravegherea putea fi salvata pe banda pentru dovada. Anii saptezeci au insemnat o explozie in intreaga lume pentru supravegherea video in toate domeniile, de la aplicarea legii la controlul traficului si proceduri de divort.

Anglia a instalat sisteme de supraveghere video in patru statii de metrou majore in 1975 si a inceput sa monitorizeze traficul pe soselele principale cam in aceeasi perioada. In Statele Unite, supravegherea video nu a fost asa raspandita in locurile publice pana in 1980, dar magazinele si bancile au inteles rapid valoarea ei.

Afacerile predispuse la jafuri, incluzand bancile, magazinele si statiile de benzina, au inceput sa monteze sisteme de supraveghere video in incercarea de a-i opri pe hoti, in special in zonele cu grad de infractionalitate mare.

Industria asigurarilor a gasit supravegherea video irezistibila – fraude ale munictorilor, accidente artificiale si o varietate de alte cazuri au inceput sa se intoarca in favoarea industriei cand au putut fi furnizate casete cu muncitori presupusi cu dezabilitati care dansau la petreceri.

Pentru cetateni, tehnologia analog a fost folosita pentru inceput in anii 1970 si 1980 cand s-a vazut partea urata a naturii umane, infidelitate si neglijenta parinteasca. Detectivii privati au putut furniza mai multe dovezi in legaturi sentimentale si parinti iresponsabili cu filme decat cu poze, iar casetele video au devenit o obisnuinta in procesele de familie.

Dezavantajul in multe cazuri a fost ca dupa o vreme, proprietarii si angajatii se complaceau si nu schimbau casetele zilnic sau casetele se deteriorau dupa luni de refolosire. Era de asemenea problema inregistrarii noaptea sau la lumina slaba. Desi conceptul era bun, tehnologia nu era de varf. Urmatorul pas a fost camera Charged Coupled Device(CCD), care folosea tehnologia computer microcip. Aceste noi camere au permis aplicatii practice ca supravegherea video pe timp de noapte si la lumina slaba.

In anii 1990 au reprezentat un nou pas in istoria supravegherii video – a aparut Digital Multiplexing. Cand unitatile digital multiplexer au devenit accesibile au revolutionat industria supravegherilor video dand posibilitatea inregistrarii mai multor camere in acelasi timp(mai mult de o duzina in cele mai multe cazuri). Digital multiplex a venit de asemenea cu optiuni cum ar fi time-lapse si inregistrarea motion-only (la miscare), care au salvat o multime de casete video irosite.

La mijlocul anilor 1990, ATM-urile de pe teritoriul Statelor Unite si in majoritatea locurilor din lume avea camere video instalate pentru a inregistra toate tranzactiile. Dupa primul atac la World Trade Center in Februarie 1993, Politia din New York, FBI si CIA au instalat camere de supraveghere in zona. Curand, multe tari foloseau CCTV sau supravegherea video pe banda pentru a acoperi majoritatea evenimentelor sportive, incluazand meciurile de la Cupa Mondiala de Fotbal de pe stadionul Giants din 1994.

Tehnologia Digitala face supravegherea video mai rapida, curata, eficienta.

Supravegherea video digitala merita dupa ce pretul inregistrarii digitale a scazut odata cu revolutia computerelor. In loc sa schimbe casetele zilnic, utilizatorul putea inregistra o luna de supraveghere pe hard, datorita capacitatii de compresie si costurilor joase.

Imaginile inregistrate digital erau mult mai clare fata de obisnuitele imagini gri inregistrate analog, incat recunoasterea a fost imediat imbunatatita pentru politie, investigatori privati si altii care foloseau supravegherea video pentru scopuri de identificare. Cu tehnologia digitala puteai manipula imaginile pentru imbunatatirea calitatii, adaugand lumina, intensifica imaginea, apropierea pe cadre, etc.

Al doilea val al cresterii supravegherii video a corespuns cu explozia digitala in Statele Unite. Din 1997 departamentele de politie de pe teritoriul tarii au instalat mai multe si mai multe camere de supraveghere video in cladiri publice, zone rezidentiale si zone ca parcul New York Washington Square. Departamentul de politie din New York a inceput sa foloseasca de asemenea supravegherea mobila cu dubite la adunari politice si alte manifestari importante (inclusiv festivaluri si parade).

In case au aparut camerele pentru dadace

Cum multe femei au inceput sa lucreze full-time in anii 90, producatorii supravegherii digitale au gasit o nisa de piata care nu mai existase – monitorizarea casei cand parintii erau plecati. Camera dadacei a fost un real succes, in acest fel parintii puteau vedea ce faceau dadacele si menajerele cand erau acasa cu copii.

Popularitatea acestor camere a impins industria sa dezvolte, camere mai mici, cu o mai buna rezolutie care puteau fi ascunse aproape oriunde. Rezultatul a fost o explozie pentru dezvoltarea industriei, cu versiuni noi pentru supravegherea video digitala aproape in fiecare luna.

9/11 redefineste supravegherea video a viitorului

Nimic nu a schimbat mai mult constiinta publicului fata de supravegherea video ca tragicele evenimente de la 11 Septembrie 2001, cand World Trade Center a fost atacat de teroristi. Ceea ce odata oamenii au vazut supravegherea video ca pe o problema care nu ii va afecat niciodata, era acum era o problema imediata si de o importanta vitala.

Dezvoltatorii de programe si-au intensificat atentia asupra supravegherii video, au aparut programe de recunoastere faciala, programe care puteau compara diferite puncte cheie ale fetei pentru a putea compara inregistrarile cu fotografii ale teroristilor si criminalilor. Desi versiunile de inceput nu au fost prea reusite, ultimele versiuni au devenit rafinate si au inceput sa fie folosite de cei care aplica legea in unele zone.

Revolutia Internetului in supravegherea video

Internetul a dat posibilitatea supravegherii video sa fie instituita aproape oriunde si urmarite de oriunde din lume. Cu sateliti care trimit semnale in jurul lumii, poti acum urmari pe oricine oriunde pe laptopul tau. Ochiul in cer este o realitatea cu transmiterea video digitala.

Transmiterea video este un sistem prin care puteti monitoriza camerele de oriunde din lume prin Internet, pentru ca imaginile sunt arhivate pe un server web. Calitatea este extraordinara, compresie mare (1800:1 in unele cazuri) pentru depozitare si optiuni ca activare la miscare si alerta pe email cand este activitate daca doriti. Internetul a revolutionat intradevar supravegherea video eliminand toate granitele pentru vizualizarea de oriunde din lume.

Ce rezerva viitorul pentru supravegherea video?

Ultimul trend, pentru consumatori in aceste zile este dispozitivul care poate trimite fotografii si imagini video la familie si prieteni cu o singura apasare de buton. Ceea ce reclamele de la televizor nu spun, este ca acele telefoane pot fi folosite foarte usor pentru supravegherea video. Aproape toata lumea are un telefon mobil in aceste zile, asa ca cineva care sta la un colt de strada neremarcat, foarte usor va poate filma fara sa stiti.

In loc sa monteze camere, viitoarele agentii de aplicare a legii pot incepe sa foloseasca aceste telefoane ca dispozitive integrate, combinand supravegherea video cu telefoanele publice intr-un singur pachet pntru monitorizare publica 24/7. Ofiterii de politie si agentii federali pot eventual folosi telefoane cu transmitere video care pot trimite poze cu suspecti la o baza de date pentru analiza unui program de recunoastere faciala. Cand alertele Amber sunt emise, clipuri video pot fi trimise la toti ofiterii rapid si eficient.

Cu tehnologia digitala si transmiterea video este clar ca ne-am mutat in era in care putem conduce supravegheri video cuprinzatoare si depozita dovezile obtinute definitiv. Putem ajunge in jurul lumii sau peste drum cu echipamentul de supraveghere, si inca se fac dezvoltari, dupa cum noile telefoane video o arata. Viitorul este prevazut cu pasi si mai mari, care eventual vor deveni parte din istoria supravegherii video.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu