marți, 3 noiembrie 2009

Avantajele folosirii sistemelor de supraveghere video digitale pentru nevoile dvs. de securitate

Valul viitorului in supravegherea video sunt sistemele de supraveghere video digitale. In afara de lupta impotriva terorismului, sistemele de securitate digitale instalate in locuri publice, autobuze sau centre comerciale pot impiedica infractiunile, pot furniza politiei dovezi, ajuta cetatenii sa se simta mai in siguranta si imbunatatesc economia intr-o zona rau famata. Aceste sisteme bazate pe IP nu doar captureaza imagini precise, o fac in raza unei retele IP a unei companii cu camere PTZ (pan-tilt-zoom) care sunt rapide si sofisticate.
Aceste sisteme de supraveghere digitale pot ajunge la costurie de 1 milion de dolari, incluzand camerele de supraveghere digitale si conexiunile necesare retelei IP. Desi costul pentru aceste sisteme este mult mai mare fata de sistemele de supraveghere traditionale de tip CCTV, avantajele folosirii sistemelor de supraveghere pe internet cantaresc mai greu decat investitia initiala si cele mai multe companii si-au inlocuit vechile sisteme analog CCTV cu sisteme digitale pentru performanta imbunatatita, manevrabilitatea camerei de supraveghere si aprecierea clientilor.

Cum functioneaza sistemele de supraveghere digitala.

Un sistem de securitate consta in componente hardware (dispozitive) si software (programe) care colecteaza si transmit informatiile camerei de supraveghere prin tehnologie wireless (fara cablu), cablu cu fibra optica sau prin orice retea IP. Atat energia si datele pot fi transmise pe acelasi cablu folosind PoE (power over Ethernet). Unele camere dintr-un sistem digital pot avea propria adresa IP pentru acces total la Internet. Aceste imagini sunt apoi transferate la un PC sau laptop intr-o camera de control centralizata pentru a fi vizualizata de un observator folosind un monitor care ofera afisarea mai multor ecrane. Un sistem digital bazat pe IP difera de un sistem traditional inchis CCTV, ale carui imagini trebuie monitorizate folosind mai multe ecrane, locatii si personal.

Sistemul digital poate depozita datele de supraveghere pe DVR (digital video recorders), unele pot stoca pana la 10 saptamani – mult mai mult fata de sistemele analog CCTV. Dupa ce DVR a depozitat imaginile, ele pot fi exportate pe discuri folosind CD-RW, si apoi trimise la PC-uri, laptop-uri externe sau alte dispozitive in cateva momente prin retea. Inregistrarea digitala se face 24/7, fara impovararea casetelor video care au capacitate limitata de depozitare.

Cheia se intoarce cand inlocuiti sistemul CCTV cu un sistem digital de supraveghere.

Cand o companie sau un guvern alege sa investeasca intr-un sistem de supraveghere digitala, trebuie vada cat de mare este zona care trebuie urmarita si parametrii specifici zonei. Un sistem digital necesita o investitie mare la inceput, dar este garantat sa produca un ROI (return of investment) pozitiv, daca camerele sunt amplasate corect si imaginile sunt monitorizate constant.

Unul dintre motivele pentru care costurile sistemelor digitale sunt mai mari fata de CCTV, sunt camerele de inalta tehnologie folosite, care depasesc foarte mult camerele analog CCTV. Camerele au caracteristici de la modelele fixe pana la modele cu directie controlata sau domuri cu functii automate de miscare si apropiere pana la rezolutii de 1600 x 1200 pixeli sau chiar mai mari. Capacitatea de miscare si apropiere a unei singure camere poate face treaba a cinci camere de supraveghere video, ceea ce este mult mai eficient pe termen lung.

La cel mai inalt nivel exista camerele cu infrarosu care au capacitatea de a detecta miscarea si schimbarile de lumina in cele mai grele conditii de luminozitate. De asemenea exista si camere 3-D care ajuta la identificarea suspectilor mult mai usor. Companiile care investesc in sisteme digitale trebuie sa ia in considerare si achizitionarea de accesorii pentru protectie la orice tip de vreme si materiale adaugate rezistente la substante daunatoare.

Un viitor promitator pentru sistemele de supraveghere bazate pe IP.

Sistemele de supraveghere bazate pe IP vor arata o crestere in industriile IT si de securitate pentru ca ofera scalabilitate, solutii avantajoase de flexibilitate si costuri joase. Un sistem digital poate fi construit intr-o retea IP existenta, iar asta face bugetul unei companii sa respire usurat.

Departamentele de politie si alte agentii de aplicare a legii vor fi de asemenea interesate in tehnologia VCA (video content analysis) technology, care compara imaginile in timp real si inregistrate cu o baza de date, ca in tehnologia biometrica. Suspectii vor fi depistati mai repede si viitoarele infractiuni pot fi oprite cand imaginile unei camere digitale cu fata lor se potrivesc cu o baza de date infractionala. VCA va mari de asemenea eficienta operatorilor CCTV in eforturile lor de a monitoriza si analiza o cantitate enorma de continut video.

Un comentariu: