miercuri, 11 noiembrie 2009

Cat de efective sunt sistemele de securitate CCTV in combaterea infractionalitatii?

Prins in fapt – Cand potentialul infractor se teme sa fie inregistrat de camerele de supraveghere, in general abandoneaza ideea unei infractiuni.

Publicitatea – Cand camerele CCTV sunt facute publice, atunci potentialii infractori pot parasi zona, dar se pot indrepta catre o alta. Datele arata ca in zilele premergatoare activarii sistemului de supraveghere video, infractionalitatea a scazut datorita publicitatii. Oricum, daca publicitatea sistemului CCTV este privata, infractorii vor fi opriti pentru ca vor crede ca sistemele de securitate CCTV pot monitoriza si alte zone.

Eficacitatea ofiterilor de ordine – Sistemele CCTV maresc timpul de reactie al ofiterilor de politie la fata locului, inainte ca cineva sa sune la politie.

Timp pentru infractiune – Daca infractorii cred ca pot termina infractiunea inainte ca sistemele CCTV sa inregistreze, atunci politia va avea mai putine sanse sa-I prinda. De exemplu, daca hotii de masini stiu ca unghiurile, raza si viteza camerei sunt limitate, pot gasi o cale sa ocoleasca sistemele de securitate CCTV. Oricum, datele arata o reducere in cazul furturilor de masini din parcari, aratand ca infractiunile pot fi surprinse de camera in ciuda vitezei de desfasurare.

Unde au punctat sistemele de supraveghere video si unde au ratat

Desi sistemele CCTV s-au dovedit eficiente in reducerea si impiedicarea infractionalitatii in locurile publice ca parcari si mall-uri, sistemele CCTV nu sunt la fel de eficiente in stoparea si prevenirea infractiunilor grave. Desi sistemele CCTV ajuta politia sa ajunga mai repede la locul faptei, infractorii pot ocoli camerele de securitate, din moment ce camerele sunt montate in zone publice, unde infractiunile nu au loc. In acest caz, luminarea mai buna a strazii ar putea preveni aparitia infractiunilor. Mai mult, cand alcoolul este implicat, infractorii nu iau in considerare consecintele actiunilor lor, facand sistemele CCTV ineficiente.

Intr-o nota pozitiva, sistemele de supraveghere reduc teama publica pentru infractiuni si asigura un raspuns rapid al politiei la locul faptei, ceea ce rapeste din timpul infractorilor in savarsirea infractiunii. Pentru a verifica cu adevarat eficacitatea sistemelor CCTV, trebuie efectuate evaluari dupa o perioada lunga de timp pentru a elimina orice inconstanta. De asemenea, daca operatorii CCTV sunt bine antrenati, atunci sistemul CCTV va fi mai eficient. Sistemele CCTV sunt viitorul in ceea ce priveste prevenirea infractiunilor, si pe masura ce camerele de supraveghere video devin mai sofisticate, mai multi infractori vor fi prinsi si mai multe infractiuni vor fi prevenite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu